Sağlık

Ege Üniversitesi organik atıkları komposta dönüştürüyor

Rektör Prof. Türk Yüzyılında. Ege Üniversitesi olarak Türk Yüzyılında çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.”

* Prof. Dr. Armağan Kınalı, “Ege Üniversitesi’nde; Ot, sebze, meyve, pişmiş yemek atıkları, çay ve kahve posaları 24 saatlik bir süreçten sonra toprak için iyi bir besin olan komposta dönüştürülür. Ayrıca bu makine ile farklı organik atık içeriklerine sahip kedi-köpek mamaları da yapılabilmektedir.”

İZMİR (Ege Ajansı)- Ege Üniversitesi’nde kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun en aza indirilmesi ve geri dönüşüm için değerli çalışmalar yapılmaktadır. YÖK’ün Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’nde “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs” etiketine sahip 10 üniversiteden biri olan Ege Üniversitesi, sürdürülebilir bir gelecek için atık yönetimi konusunda önemli bir adım daha attı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın desteğiyle kampüste oluşan organik atıkların geri dönüşümü için kompost makinesi devreye alındı. Günlük olarak çalıştırılan kompostlama makinesi; çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları, çay ve kahve posaları 24 saatlik bir süreçten sonra toprak için harika bir besin olan komposta dönüştürülüyor.

Ege Üniversitesi olarak yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite anlayışı için çalıştıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren sürdürülebilir, yeşil ve çevre dostu kampüs. Bu kapsamda ‘Öncelik Yaya, Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs’ projesini hayata geçirdik. Ayrıca dünyanın her yerinden saygın üniversitelerin katıldığı bir platform olan Greenmetric’te önemli bir yükseliş kaydettik. Kampüsümüzdeki araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını taban seviyeye indirdik. Bisiklet ve yaya yollarımızın alanlarını genişlettik. Tüm bu çalışmaların sonucunda YÖK Başkanlığı ile Çevre Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulmasına İlişkin İşbirliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olduk. , Kentleşme ve İklim Değişikliği ve Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda İzmir’de ‘Sıfır Atık Sertifikası’ alan ilk eğitim kurumu olduk. doğa dostu üniversite vizyonu ve eşi Emine Erdoğan.

“Doğa dostu kampüs”

Rektör Prof. Atık merkezlerindeki kağıt, cam, plastik, metal, elektronik atık, atık yağ ve atık pil ünitelerinde bu atıkların geri dönüşümünü sağlıyoruz. Şimdi ise kampüsümüzdeki organik atıkların çöpe gitmesini engellemek ve pahalı bir ürün olan komposta dönüştürmek amacıyla kampüsümüzdeki kompost makinesini devreye aldık. Kuraklık krizinin içinde yaşadığımız dünyamızda iklim krizinin ve atıkların etkilerini en aza indirmek amacıyla Türk Yüzyılında İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve uygun uygulama örneklerini artırarak sürdüreceğiz. Ege Üniversitesi olarak Türk Yüzyılında da çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınalı, “Organik atıklar da yerleşkemizin değerli bir atık kaynağıdır. Yeşil alanlardan çıkan dal ve çim biçme atıkları ile yemekhane atıkları kampüsümüzden çıkan organik atıkları oluşturmaktadır. Bu atıkları geri dönüştürmek amacıyla Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın da desteği ile yerleşkemizde kompost makinesi devreye alınmıştır. Çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları, çay ve kahve posaları günlük olarak çalıştırılan kompost makinesinde 24 saatlik bir işlemden geçirilerek toprak için yeterli besin maddesi olan komposta dönüştürülür. Ayrıca bu makine farklı organik atık içeriklerine sahip kedi-köpek mamaları da yapabilmektedir. Makineden elde edilen eserler Sıfır Atık prensibi ile yine toprak besleyici veya kedi köpek maması olarak kullanılmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-derik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu