Sağlık

Health Heroes Kanser ve Kalp Farkındalığı İçin Serbest Dalış

Dünyada yaşamı tehdit eden en değerli hastalıklar arasında ilk iki sırayı kanser ve kalp hastalıkları alıyor. Bu süreçle birlikte çaba içinde yüksek bir morale sahip olmak hastaları hayata bağlar. Hayatlarını aktif olarak sürdüren, sosyalleşen ve hastalığı değil hayatı farklı aktivitelerle yaşayan kanser ve kalp savaşçıları, hem hastalık sürecinde hem de sonrasında sosyal hayata daha kolay uyum sağlayabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Sağlığı Merkezi’nden Prof. Fatih Aydoğan ve Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Lideri Prof. Hastalık sürecinde hekimleriyle omuz omuza çalışan hastalar, hekimleriyle birlikte su altında özel duyuruların yer aldığı pankartlar açtı. Bu deneyime serbest dalışta dünya rekoru sahibi milli sporcu Şahika Ercümen eşlik etti.

Kanser hayallerini erteleyemedi

İlk olarak Prof. Dr. Fatih Aydoğan ve hastası Bahar Karacan akvaryuma daldı ve su altında “Kanser Hayallerinizi Ertelemesin” yazılı pankart açtı. 38 yaşındaki Karacan, kanserin rüyaları geciktiremeyeceğinin en güzel örneklerinden biri. Bahar Karacan’a geçen yıl meme kanseri teşhisi kondu. prof. Fatih Aydoğan tarafından ameliyat edilen Dr. Karacan kısa sürede sağlığına kavuştu. Karacan, ameliyatın ardından aktif hayatına devam ettiğini belirterek, “Aslında eşimle birbiri ardına hastalıklar yaşadık. 12 yıl önce evlendiğim eşim, evliliğimizin ikinci ayında kansere yakalandı. Doktorlar çocuğumuz olamayacağını söylediler ama çok tatlı bir oğlumuz oldu. Ben de 2022 yılında meme kanseri ile tanıştım ama hastalığın hayatımı kısıtlamasına bir an olsun izin vermedim. Çeşitli spor dallarıyla ilgileniyorum. Şimdi kanser hastalarına umut olsun diye bir dalış yaptık. Ne olursa olsun hayallerinden vazgeçme.”

“Sanatın ve sporun iyileştirici gücünden faydalanılmalı”

Meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak için birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alan Prof. sanat ve sporun uyum gücünden faydalanmalıdırlar. Meme kanseri tedavisi sadece tümörün çıkarılması veya ilaç verilmesinden ibaret değildir. Hastaların fiziksel yeterliliğinin yanı sıra ruhsal ve sosyal iyilik halinin sağlanması da değerlidir. Bu nedenle hastaların keyif alacakları hobiler seçmeleri ve kendilerini zihinsel olarak yetkin hissetmelerini sağlayacak etkinliklerde bulunmaları önemlidir. Ayrıca kanserle mücadele sonrasında birçok spor da rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu aktiviteler hastaların tam olarak güzelleşme sürecine değerli bir katkı sağlayacaktır.

Hastalar ve sağlık kahramanları ile dalış yapan milli atlet Şahika Ercümen, duygularını şu sözlerle anlattı; “Bugün amacımız farkındalık yaratmaktı. Çünkü kanser süreci zor bir süreç ve motivasyon çok çabuk düşebiliyor. Su ve spor da bunun en iyi destekçilerindendir. Kanser, doğru tedavi ile kazanılabilecek bir savaştır. Tüm hastalar savaştan sonra hayallerinin peşinden gitmeye devam edebilirler. Ben de astım hastasıyım ve evde otursam hastalığım moralimi bozabilirdi ama ben sporu tercih ettim. Hayallerinin peşinden gitmek çok değerlidir. Hastalığın beni yenmesine izin vermedim. Buradaki hastalar bugün bir kez daha hastalıklarıyla savaşı kazandılar.”

prof. Dr. Bingür Sönmez baypas hastasıyla daldı

Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp sorunları, hastaları ilk endişelendiren sorunlar arasında yer alıyor. Özellikle ameliyat sonrası kalp sorunu yaşayan hastalar, eski hayatlarına devam edemeyecekleri ve artık yarı insan oldukları şeklinde yanlış bir fikre kapılabilirler. Ancak daha önce hastalarıyla birlikte Ağrı Dağı’na tırmanan Prof. Dr. Bingür Sönmez artık su altına daldı ve bu inancın doğru olmadığı mesajını somut bir biçimde verdiklerini söyledi. prof. Bingür Sönmez, “Su Altındaki Kalp Hastaları Suyun Zirvesinde de Olabilir, Derinliğinde de Olabilir” yazılı pankartı, 10 yıl önce baypas geçiren ve 3 kez ameliyat olan 77 yaşındaki diş hekimi hastası Nezih Saruhanoğlu ile birlikte açtı. damarlar değişti Dalış sporcusu olan ve 28 yıl Türkiye Balıkadamlar Spor Kulübü Başkanlığı yapan Saruhanoğlu, geçirdiği ameliyatın ardından dalışa devam etti. Her yıl düzenli olarak kalp kontrolü yaptıran Nezih Saruhanoğlu’nun sağlık kontrolleri Prof. Dr. Bingür Sönmez yönetiminde yapıldı. Nezih Saruhanoğlu, dalış için bypass ameliyatının sorun olmadığını, yıllardır bu sporu severek yaptığını belirtti.

“Yolu geçtikten sonra dalıp dağa tırmanabilirsiniz”

Sporun kalp sağlığı ve sporcu olmak için çok değerli olduğunu her fırsatta dile getiren Prof. Post-travmatik sendrom olarak da adlandırılan bu süreç 1 ila 3 ayın ortasında devam edebilir. Baypas ameliyatından sonra 1 ay dinlendikten sonra kişi günlük hayatına dönebilir. 3 aydan sonra antrenman ve spor yapabilir. Korku ve gerginlik düzeyini daha iyi yönetebilen, aile bağları güçlü olan kişiler genellikle bu dönemi daha çabuk atlatırlar. Yoga, antrenman, spor ve çeşitli sanatsal terapiler de kalp ameliyatı geçirmiş bireylerin günlük hayatlarına uyum sağlamalarında büyük değer taşır. Ameliyattan 3 ay sonra kişi 3500 rakımlı bir dağa tırmanıp 20 metreye kadar su altında dalış yapabilir. Bu düzenleme, kalp hastalarının tam olarak iyileşmesi için hayata katılmanın ve aktif kalmanın gerekliliğini göstermesi açısından da çok değerlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hacibektas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu