Haber

Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki müzakerelerin üçüncü turu Küba’da yapılacak

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki üçüncü tür barış müzakerelerine Küba’nın ev sahipliği yapacağı açıklandı.

Taraflar başkent Mexico City’de yaptıkları ortak açıklamada, “Kolombiya hükümeti ve ELN’nin barış delegasyonları, Küba hükümetine ve halkına Kolombiya’da barışı sağlamak için kırk yılı aşkın süredir koşulsuz irade ve çabaları için içtenlikle teşekkür ediyor.” ifadesini verdi.

Meksika’nın başkenti Mexico City’de devam eden ikinci tür barış müzakerelerine değinilen açıklamada, gündemdeki konulara ilişkin değerli ilerlemeler kaydedildiği belirtildi.

Küba’nın üçüncü tip barış müzakerelerine ev sahipliği yapacağını açıklayan taraflar, müzakerelerin ne zaman başlayacağının henüz netleşmediğini belirtti.

Meksika’da devam eden görüşmelerin kilit noktası, her iki tarafın ateşkes önerilerinin tartışılması.

İkinci cins müzakerelerin 10 Mart’ta tamamlanacağı ve ardından ortak bir açıklama yayımlanmasının beklendiği kaydedildi.

ELN heyeti baş müzakerecisi Pablo Beltran, 3 Mart’ta EFE haber ajansına verdiği demeçte, taraflar nezdindeki güven seviyesinin arttığını vurgulayarak, “Türkiye’deki müzakerelerde en azından ateşkesin özünü korumak istiyoruz. Meksika.” sözünü kullandı.

Meksika, Venezuela, Şili, Norveç ve Brezilya barış görüşmelerinin garantörü olurken, İsveç, Almanya, İsviçre ve İspanya destek ve işbirliği için “yoldaş ülkeler” konumunda.

3 yıl sonra yeniden müzakere masasına

Başkent Karakas’ta garantör ve ev sahibi Venezuela’da sona eren taraflar, 2019’da askıya alınan barış görüşmelerine 22 Kasım 2022’de yeniden başladı.

Norveçli ve Venezüellalı gözlemcilerin de hazır bulunduğu toplantıyı Kolombiya hükümeti adına M-19’un (19 Nisan hareketi) eski bir üyesi olan Otty Patino yönetti ve ELN heyetine Beltran başkanlık etti.

İlk tür görüşmelerde 13 Aralık 2022’de ateşkes sağlanamadı ancak bazı bölgelerde insani yardım yapılmasına ve tutuklu ELN militanlarının koşullarının iyileştirilmesine karar verildi.

Kolombiya’da 7 Ağustos 2022’de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve görevi devralan solcu Gustavo Petro, geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşmasını uygulama ve ELN ile barış görüşmeleri yapma sözü verdi. iktidara.

ELN ile müzakerelerin tarihi

Kolombiya, Santos döneminde birçok kez kesintiye uğrayan ELN ile müzakerelere başladı. Ekvador’un garantör ve ev sahibinden çekilmesinin ardından müzakereler Havana’ya taşınmıştı.

Uzmanlara göre, Kolombiya hükümeti ortasında 2 binden fazla üyesi bulunan ve uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı madencilik ve adam kaçırma yoluyla finanse edildiği tahmin edilen ELN ile önceki müzakere girişimleri, yaşanan olaylar nedeniyle ilerleyemedi. örgüt içindeki yaygın güç bölünmesi ve radikal koşullar.

Örgütün 2019 yılında bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından müzakereler askıya alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu