Yaşam

Tiyatro Kooperatifi ve Erişilebilir Olan Her Şey Engelsiz Tiyatro için Çalışıyor!

Tiyatro Kooperatifi ve Erişilebilir Olan Her Şey işbirliğiyle, özel tiyatro mekanlarını ve etkinliklerini daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getirme odağıyla planlanan “Tiyatroların Erişilebilirliği Projesi” ile bireylerin aktif katılımına yönelik bir alan hazırlamak. Kültür ve sanat hayatındaki engelliler, tamamlandı. Türkiye Mozaik Vakfı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Vakfı ve Kültür Sanat Fonu desteğiyle yürütülen proje kapsamında “Tiyatrolar İçin Erişilebilirlik Rehberi” hazırlanarak açık kaynak kodlu olarak tüm tiyatroların istifadesine sunuldu. Türkiye’de.

Türkiye’de farklı mani kümelerinden bireylerin durum ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tiyatro mekânlarının ve bu doğrultuda tasarlanan tiyatro oyunlarının azlığı ve engelli bireylerin bu etkinliklere erişiminin sınırlı olması temel alınarak kurgulanan proje, birçok yetişkinler ve çocuklar için tiyatro oyunları sahnelenir. Sanata katılımı artırmanın ilk adımı olarak planlandı.

Daha kapsayıcı olmayı hedefleyen Tiyatro Kooperatifi’nin ortakları Asmalı Sahne, Atta Şenlik, DasDas, Galata Perform, Hann Sahne, istanbulimpro, Kumbaracı50, Lavean Art Cluster, Mask-Kara Theatre ve Semaver Kumpanya’nın yönetici ekiplerine. Erişilebilirlik uygulamaları eğitimi verildi. Ayrıca engelli bireylerle ilk temas edecek olan tiyatro ekibine, engellilik algısı ve farkındalık eğitimi verildi; Ekip, kapsayıcı bir tutum geliştirmesi için desteklendi. Projede yer alan 6 tiyatro lokasyonu için, bu lokasyonlara özel fiziksel erişilebilirlik öneri raporları hazırlanmıştır. Erişilebilir Her Şeyin uzman ekibi tarafından hazırlanan eğitimler, hazırlanan raporlar ve edinilen deneyimlerden yola çıkarak, projede yer almayan tiyatroların da bilgilendirilmesini sağlamak ve erişilebilirlik yol haritalarını Türkiye’de kolaylaştırmak amacıyla “Tiyatrolar İçin Erişilebilirlik Kılavuzu” hazırlanmıştır. 1. etap olup, Türkiye’deki tüm tiyatroların kullanımına açıktır. olarak paylaşıldı. Verilen bilinçlendirme eğitimlerinin etkisinin ölçülmesine yönelik ön test-son test ve sözlü değerlendirmelerin de yer aldığı kılavuzun, sahne sanatlarının farklı disiplinlerinde erişilebilirlik konusunda yapılacak çalışmaları teşvik etmesi ve desteklemesi bekleniyor.

Tiyatro Kooperatifi ve Erişilebilir Olan Her Şey’in ilk adım olarak erişilebilir tiyatro sahneleri ve oyunları için tasarladıkları ve insan hakları temelinden yaklaştıkları bu projenin ikinci adımında, engelli bireylerin en az 1 oyun alanına erişebileceği bir uygulama planlanıyor. haftada oyna. Tiyatro kooperatifinin ortakları olan tiyatro sahneleri ve oyunların yer alacağı uygulama ile İstanbul’da yaşayan engelli bireylerin haftada en az bir tiyatro oyunu izleyebilmesi, uygulamanın yaygınlaşması ve oyun aracılığıyla kazanılacak deneyim amaçlanıyor. proje ülke genelinde yaygınlaşacaktır. Tiyatro Kooperatifi ve Erişilebilir Olan Her Şey, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ve özel sektörü kaynak yaratmak için işbirliği yapmaya ve konu üzerinde birlikte çalışmaya davet ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu