Haber

Che Guevara’yı tutuklayan general öldü

Bolivyalı devrimci başkan Ernesto “Che” Guevara’yı tutuklayan askeri birliğin komutanı Gary Prado Salmon, 84 yaşında öldü. 8 Ekim 1967’de, Salmon’un komutasındaki bir devriye birimi, Bolivya’nın güneybatısında Guevara’yı ve Che Guevara’yı tutukladı. (39), bir gün sonra bir astsubay tarafından vurularak öldürüldü. Dönemin çok sayıda kaynağı ve görgü tanığı, Guevara’nın Bolivya Devlet Başkanı Rene Barrientos Ortuno’nun doğrudan emriyle öldürüldüğünü iddia ediyor.


Ernesto Che Guevara, tutuklanmasından kısa bir süre önce Bolivya’da bir çiftçi ve çocuklarıyla birlikte Fotoğraf: picture-alliance/AP Fotoğraf

Arjantin’de doğan Ernesto Guevara, tıp okuduktan sonra gençliğinde Latin Amerika ülkelerine gitti ve daha sonra uzun yıllar cumhurbaşkanı olacak olan Fidel Castro’nun önderliğindeki Küba’daki devrimcilere katıldı. 1959’da Castro’nun iktidarı ele geçirmesinden sonra Küba vatandaşı olan Guevara, bu ülkede Merkez Bankası Başkanlığı ve Sanayi Bakanı olarak görev yaptı. başlamıştı.

Ernesto Che Guevara’nın tutuklanmasındaki rolü nedeniyle Bolivya Parlamentosu tarafından ulusal kahraman statüsü verilen Gary Prado Salmon, daha sonra ülkesinin yönetiminde yer almış ve aynı zamanda Bolivya’nın İngiltere ve Meksika Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. 1981 yılında kazara omurgasına isabet eden bir mermi sonucu belden aşağısı felç olan Salmon, o zamandan beri tekerlekli sandalyeye mahkum yaşıyor.

Che Guevara: Küba’nın kaderini değiştiren Arjantinli

Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

AFP,epd / ET,JD

DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

haber-tatvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu