Teknoloji

Çin, ABD destekli projeye karşı 500 milyon dolarlık internet kablosu planlıyor

REUTERS

Çin devletine ait telekomünikasyon şirketleri, Asya, Orta Doğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak bir deniz altı fiber optik internet kablosu ağı geliştiriyor.

Anlaşmaya dahil olan dört kişi, Çin’in benzer bir ABD destekli projeye rakip olmak için hareket ettiğini söyledi.

Çin’den büyük ölçekli internet kablosu hamlesi

Plan, Pekin ve Washington arasında yoğunlaşan bir teknoloji savaşının ortasında geliyor.

Çin’in üç büyük taşıyıcısı China Telecom, China Mobile Limited ve China Unicom, dünyanın en gelişmiş ve kapsamlı deniz altı kablo ağlarından birinin haritasını çıkarıyor.

projenin kapsamı

Plana göre, internet kabloları Singapur, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa’ya ulaşmadan önce Hong Kong’u Çin’in ada eyaleti Hainan’a bağlayacak.

500 milyon dolar tutarında

Tamamlanması yaklaşık 500 milyon dolara mal olacak sistem Çinli HMN Technologies tarafından üretilecek ve döşenecek.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech ve Hengtong yorum taleplerine yanıt vermedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Reuters’e kablo projesi hakkında doğrudan yorum yapmadan “Çinli işletmeleri her zaman yabancı yatırım ve işbirliğine girmeye teşvik ettiğini” söyledi.

ABD’nin Çin karşıtı adımları

Planlanan kabloyla ilgili haberler, geçen ay Pekin’in internet verilerini gizlice dinlemesinden endişe duyan ABD hükümetinin son dört yılda yurtdışındaki bir dizi Çin denizaltı kablo projesini nasıl engellediğini ortaya çıkaran söylentilerin ardından geldi.

Washington, Google, Meta ve Amazon liderliğindeki projeler de dahil olmak üzere ABD’yi Çin’in Hong Kong bölgesine bağlamayı planlayan özel deniz altı kablolarının lisanslarını da bloke etti.

Denizaltı kabloları tüm uluslararası internet trafiğinin yüzde 95’inden fazlasını taşıyor.

Pekin: ABD dedikodu yapmayı bırakmalı

Yine Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD’nin denizaltı kablo iş birliği konusunda “yerleşik uluslararası kuralları ihlal etmesine” karşı çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

ABD sözde ‘veri izleme faaliyetleri’ hakkında dedikodular uydurmayı ve yaymayı bırakmalıdır. Çinli şirketlere iftira atmayı ve karalamayı bırakmalılar.

2025 yılında hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Büyük ölçekli denizaltı kablo projelerinin tasarım aşamasından teslim aşamasına geçmesi genellikle en az 3 yıl sürer. Çinli şirketler yıl sonuna kadar sözleşmeleri tamamlamayı ve söz konusu projeyi 2025 yılı sonuna kadar hayata geçirmeyi hedefliyor.

Kablolu sistemin Çin’e ABD ile mücadelesinde stratejik kazanımlar sağlayacağı belirtiliyor.

Birincisi, Hong Kong, Çin ve dünyanın geri kalanı arasında süper hızlı yeni bir bağlantı kuracak. Bu, Washington’ın kaçınmak istediği bir şey.

Diğer iki internet ekosistemi

İkincisi, Çin’in devlet destekli telekom taşıyıcılarına, gelecekte ABD takviyeli kablolardan çıkarılmaları durumunda daha fazla erişim ve koruma sağlayacak.

Projede çalışan bir telekom yöneticisi, “Her iki taraf da kendilerini bant genişliği ile donatıyor gibi.”söz konusu.

ABD ve Çin’in başını çektiği bir internet ekosisteminin olacağı bir yola doğru ilerliyoruz gibi görünüyor.”yorumlar yapılır.

Gözden kaçırma Emmanuel Macron: Avrupa Çin’den uzaklaşamaz Haberin Detayları
AB ve ABD’den Çin’e mesaj: Rusya’nın yanında olamazsınız Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu