İtalya’daki “Süper Volkan” patlarsa Türkiye’de ne olur?
İtalya’nın Napoli kentinin doğusunda binlerce yıldır varlığını sürdüren bu oldukça aktif yanardağ 1281 metre yükseklikte. Avrupa anakarasında geçen yüzyılda aktif olan tek volkanik dağolarak bilinir.
Yaklaşık 500 yıllık hareketsizliğin ardından yeniden uyanma belirtileri gösteriyorVezüv’ün ardındaki gizem perdelerine bir göz atalım.
Öncelikle üstün volkanları klasik volkanlardan ayıran özelliklerden bahsedelim.
Süper volkanlar bilinen en büyük volkanlardır ve magma hazinelerinin büyüklüğünden dolayı patlamalardan sonra bir volkanik koninin yerini alırlar. Büyük kalderalar (çukurlar) oluşturur.
Bu volkanik dağlar bulundukları bölgelerin altında yer almaktadır. büyük magma hazineleri ile kendine emin. Bu magmalar da gazca zenginleşerek kritik noktaya ulaşırlar ve üst tabakaları birbirinden uzakta birkaç yerde delinir.
Tipik olarak bu perforasyon, magma hazinesi üzerinde yükselme nedeniyle halka şeklinde çatlaklardan oluşur ve bu şekilde oluşan sert yer, boş magma hazinesi içine gömülerek girintiler oluşturur.
Bu arada yüzlerce hatta binlerce metreküp lav, Magma hazinesinden 50 km yüksekliğe çıkar ve 100 km uzaklığa kadar saçılır.Böylece volkanik toz tüm dünyayı etkiler.
Ayrıca bu süpervolkanlar çok geniş volkanik faaliyetlerdir ve bir volkanın merkezinden çıkan magma miktarı fazla olduğunda kendi kendine patlayabilir. Büyük miktarlarda Sülfürik asit, hidrotermal aktivite ve gayzerlerle dolup taşan bir manzara olan krateryapraklar.
Napoli’deki Vezüv Yanardağı bu yüce volkanlardan biridir ve geçmişte birçok patlamanın yanı sıra Pompeii şehrinin yıkılmasına neden olmuştur.
İddialara göre Vulcan festivalinden bir gün sonra başlayan bu büyük patlama yaklaşık 24 saat sürdü ve çevresini sardı. aşırı büyük miktarlarda lav, volkanik gaz ve volkanik kül püskürttü . Pompeii’de yaşayanlar o zamanlar Vezüv’ün 1800 yıldır patlamamış bir yanardağ olduğundan habersizdi ve patlamaların habercisi olan küçük depremler dikkate alınmadı.
Vezüv’ün patlamasıyla birlikte kuzeybatıdan esen rüzgarlar, tüm küllerini Pompeii’ye üfledi ve o bölge o kadar hasar gördü ki, tabiri caizse haritanız silindi..
Bu yanardağın toplamda 200 kez patladığının bilindiğini de ekleyelim. En son 1906, 1929 ve 1944 yıllarında patlayan bu volkanik dağ, o zamandan bu yana herhangi bir afete sahne olmadı.
Ancak Vezüv son zamanlarda yeniden uyanış belirtileri gösteriyor.
Napoli şehri, tıpkı Pompeii gibi maalesef bu dev yanardağın yatağında bulunuyor ve bilim adamları, sönmüş bir yanardağ olan Vezüv’ün, 500 yıldır ilk kez, büyük bir patlama yaşayabilecek kritik bir basınç noktasına yaklaşıyor.belirtir.
Araştırmacılar, bu volkanın tehlikeli bir durumYükselen magmanın normal seviyenin 10 katı bir kuvvetle sıvı ve gaz salınımını tetikleyebileceğini söylerken paniğe kapılır.
Korkulursa bölgede yaşayan yaklaşık 3 milyon insan için çok tehlikeli bir patlama meydana gelecektir.
2012 yılında İtalyan yetkililer bu yanardağın oluşabileceğini belirlediler. tehlike seviyesini yeşilden sarıya değiştirin.ve alan etkili bir şekilde kontrol edildi.
Ayrıca yeryüzünde toplam 20 adet olağanüstü yanardağ vardır ve bunların her biri ortalama 100 bin yıl sürmektedir. Dev bir patlamanın sahnesidir.Bu patlamalar sonucunda tabii ki çevre ülkelerdeki tüm canlılar için oldukça ağırdır.
Bu patlamalar sonucunda etrafa saçılan küllerin güneş ışığını engellemesi ve uzun bir kışa neden olması da mümkündür. NASA araştırmacıları bu sorunu çözmenin en mantıklı yolunun bu olduğunu düşünüyor. soğutma süper volkanlarolduğunu söylüyor.