Ekonomi

PTT vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşları uyararak dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı PTT AŞ’den yapılan açıklamada, şirketin adı kullanılarak çeşitli dolandırıcılık girişimlerinin gerçekleştirildiği açıklandı.

SAHTE BORÇ GÖSTEREREK ÖDENMESİNİ İSTİYORLAR

Vatandaşların cep telefonlarına şirket adı ve logosu kullanılarak gönderilen sahte SMS ve e-postalara tıklamaları halinde, ekrana kimlik numaralarını ve araç plakalarını yazmaları isteniyor. Açılan ekranda hayali bir borç bakiyesi gösteriliyor ve sözde borcun kredi kartıyla ödenmesi talep ediliyor. Borcun ödenmemesi durumunda kişilere cezai yaptırım uygulanacağı söyleniyor.”

“GÖNDERİ TAKİBİ” ADI ALTINDA DOLANDIRICILIK

SMS ve e-posta yoluyla gerçekleştirilen diğer dolandırıcılık yönteminde ise “kargo gönderi takibi” adı altında vatandaşların banka bilgilerine ulaşılmaya çalışıldığı belirtildi. Kişinin cep telefonuna veya e-posta adresine gönderilen sahte kargo mesajında ​​”Yanlış adres nedeniyle kargonuz kargo merkezine iade edilmiştir. Lütfen tekrar gönderim için adresinizi güncelleyiniz” veya “Paketiniz teslim edilememiştir” gibi mesajlar yer almaktadır. Gümrük vergilerinin ödenmemesi nedeniyle 24.01.2024 tarihinde” mesajı gönderildi.

Açıklamada, bu ve benzeri bildirimlerde yer alan linke tıklandığında kullanıcılardan adres bilgilerini güncellemeleri istendiği ve paket teslimi mazeret gösterilerek fiyat talep edildiği belirtildi. Sonraki aşamada kişiden kart bilgilerinin girilmesinin istendiği ve bu işlemlerin ardından dolandırıcıların vatandaşların banka hesaplarından başka hesaplara para aktardığı belirlendi.

PERSONEL OLARAK GELİP SİZE BELGE İMZALATACAKLAR

Açıklamada, “PTT AŞ posta dağıtım elemanı kılığında vatandaşları dolandırmaya çalışan kişilerin olduğu tespit edilmiştir. Bu kişiler vatandaşların evlerine giderek posta veya kargo teslim ederek gönderinin teslim alındığına dair belge imzalatmaktadırlar. Bu imzalı belgeler senet, vekaletname gibi resmi belgelerden oluşuyor. “Belgeleri, kişiye kayıtlı varlıkların satışı gibi birçok alanda kullanıyorlar.” denildi.

“ŞÜPHELİ OLDUĞUNUZ KİŞİLERİ BİLDİRİN”

Açıklamada, firmanın PTT adı altında kargoyu bekleyen alıcının cep telefonuna doğrudan SMS gönderdiği vurgulanarak, “Web sitesi bağlantıları dışında iletilen her türlü bağlantı veya bağlantı adresinin bilinmelidir” denildi. Uzantısı ‘www.ptt.gov.tr’ olmayan PTT tarafından gönderilmiyor. Vatandaşlarımız beklemiyordu ama önlerine getirildi.” “Sevkiyat sırasında gönderilerde dikkatli olmanızı ve dolandırıcılık yaptığından şüphelenilen kişi veya kişileri yetkili makamlara bildirmenizi önemle rica ederiz.” kelimeler kullanıldı.

alpu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu