Haber

Ttb ve Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Deprem Bölgesindeki Şehirlerde Asbest Çalışma Raporu: “Adıyaman ve Kahramanmaraş İl Merkezlerinde Kazı…

Türk Tabipler Birliği ve Pak Hava Hakları Platformu, deprem bölgesindeki üç ilde yürütülen asbest çalışmalarına ilişkin raporunu açıkladı. Adıyaman’da yapılan asbest analizleri sonucunda 30 numuneden 2’si, Kahramanmaraş Elbistan’da 21 numunenin 8’inde, Elbistan’da ise 15 numunenin 2’sinde farklı tipte asbest tespit edildi. Raporda, “Adıyaman ve Kahramanmaraş Asbestin tespit edildiği yerler arasında şehir merkezlerindeki hafriyat çöplükleri de yer aldı. Hem Adıyaman’da hem de Kahramanmaraş Türkiye’de asbest tespit edilen kazı alanlarının sınırları, yerleşim yerlerine ve konteyner kentlere yakınlığıyla dikkat çekiyor. Özellikle KahramanmaraşAçıklamada, “Türkiye’nin büyük konteyner kentlerinden biri, asbestin tespit edildiği hafriyat döküm alanına çok yakın ve hakim rüzgarın etkisi altında” denildi.

Kahramanmaraş 6 Şubat depreminin üzerinden 8 ay geçti. Resmi rakamlara göre 50 bin kişi hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği ve Pak Hava Hakları Platformu, deprem sonrası ikincil afet riski olan asbeste maruz kalma riskinin araştırılması amacıyla Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da çalışma yaparak sonuçlarını bildirdi.

Yapılan asbest analizleri sonucunda Adıyaman’da 30 numunenin 2’sinde, Kahramanmaraş’ta 21 numunenin 8’inde, Elbistan’da ise 15 numunenin 2’sinde farklı tipte asbest tespit edildi. Raporda, “Adıyaman ve Kahramanmaraş kent merkezlerindeki hafriyat çöplük alanları asbest tespit edilen yerler arasında yer aldı. Hem Adıyaman hem de Kahramanmaraş’ta asbest tespit edilen kazı alanlarının uçları yerleşim yerlerine ve konteynerlere yakınlığıyla dikkat çekiyor” Özellikle Kahramanmaraş’ta büyük “Konteyner kentlerden biri, asbest tespit edilen hafriyat çöp sahasına çok yakın ve hakim rüzgar yönünün etkisi altında” denildi. Durmuşlar İlçesi yakınlarında asbest bulunduğu tespit edildi. Gaziantep Nurdağı’nda, Hatay-Antakya ve Yayladağı’nın birçok mahallesi, Kahramanmaraş-Afşin Büyüktatlar İlçesi, Osmaniye-Haruniye Kırklar Köyü.

Türk Tabipleri Birliği ve Temiz Hava Hakkı Platformu, çalışmanın sonuçlarını bugün TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda paylaştı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın katıldığı toplantıya, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, hekim Ozan İhtilal Yay ve Pak Hava Hakları Platformu Koordinatörü çevre mühendisi Deniz Gümüşel katıldı.

Konuyla ilgili Doktor Ozan İhtilal Yay, “Yıkama işini kim yaparsa yapsın aktif toz bastırma söz konusu değil. Kahramanmaraş’ta deprem sonrası oluşturulan hafriyat alanı, hafriyatın yanında Kahramanmaraş’ın en büyük konteyner kentlerinden biri” dedi. Yan yana ve buradan alınan numunelerde planlanmıştır.” “Asbest tespit edildi.”

“ASBEST’E BAĞLI EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK TİPİ AKCİĞER ZAR KANSERİDİR”

Raporun ‘Asbestin sağlığa etkileri’ bölümünde de en sık görülen hastalık türünün akciğer kanseri olduğu belirlendi. Kanser riskine dikkat çeken TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Meslek kuruluşları olarak toplumun yapması gerekeni yapmak ve toplum sağlığını korumak için çabalıyoruz. Akciğer kanserinden hep bahsediyoruz ama riski unutmayalım” dedi. Karın zarı kanserinin akciğer, gırtlak kanseri, yumurtalık kanseri gibi riskleri bulunduğunu, “Solunum yolu ve dolaşım hastalıklarına da neden olduğu görülüyor” dedi.

“Yönetmelik Gereğince 2013 Yılından Bu Yana ASBEST MADENCİLİĞİ YASAKTIR”

Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel, “Bu çalışmamızda 8 aydır deprem bölgesinde yaşadığımız hava kirliliğinin bir yönünü öne çıkarmaya çalıştık: 11 ilimizde yaygınlaşan asbest kirliliğini. Türkiye’de asbest mevzuatı fena değil. Bu yönetmeliğe göre 2013 yılından bu yana asbest madenciliği yapılıyor. “İşleme, ithalat, ihracat ve güvenliğine ilişkin yönetmelik bu mevzuatın ana çerçevesini oluşturuyor. Bu yönetmeliğe göre 2013 yılından itibaren asbest madenciliği yasaklandı” dedi.

Gümüşel şunları söyledi:

“Kötü tarafı ise 2013 yılında yürürlüğe giren yasağa rağmen ülkemizde ikinci el malzeme satışında asbest kullanılmaya devam ediliyor. Bu yönetmeliğin getirdiği kısıtlama maalesef asbestin artık tehdit oluşturmadığı anlamına gelmiyor.

Bu yönetmelikte ‘asbest yıkımının uzmanlar tarafından yapılması gerektiği’ belirtiliyor. İki tür uzman vardır. Bunlardan biri de doğrudan asbestle çalışan çalışanlardır. Bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışanlarıdır. Sertifika almaları gerekiyor. Bu çalışmayı denetleyen uzmanlar da var. Kesinlikle meslek gruplarındandırlar. Sertifika programlarına dahil olarak da görevlerini yerine getirebilirler. Maalesef gözlemlediğimiz gibi ikisi de deprem bölgesinde çalışmayan uzmanlar. Bu yönetmelik çerçevesinde öncelikle her binada asbest olup olmadığının tespiti için bir ön inceleme yapılması gerektiği ortaya çıktı. Asbest, bir yapı malzemesinde, bir binanın harcında, çimentosunda, su borusunda olduğu gibi binanın birçok noktasında mevcut olabilir. “Asbestin tespit edildiği noktada bu çalışmanın asbest giderme uzmanı gözetiminde asbest giderme uzmanları tarafından yapılması gerekiyor.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

habermerkezefendi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu