Haber

Yunanistan’daki orman yangınına 14’üncü gün: Havadan müdahale etmek zor

Yunanistan’ı etkisi altına alan ve Dedeağaç ve Meriç’te şiddeti artan orman yangınlarına karşı müdahale 14 gündür devam ediyor.

Yoğun duman müdahaleyi engelliyor

Şiddetli rüzgar nedeniyle günlerce söndürülemeyen ve geniş bir alana yayılan alevlere, yoğun duman nedeniyle bu kez müdahale yapılamadı.

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’ye konuşan İtfaiye Basın Sözcüsü Yannis Artopios, Demirören (Sidiro) ve Yanören (Yannuli) köylerinin yakınlarındaki ormanlık alanda yangınların devam ettiğini ancak yerleşim yerlerinin tehlikede olmadığını belirtti.

İtfaiye uçakları görüş mesafesi nedeniyle uçamıyor

Artopios, rüzgarın esmediğini bu nedenle bölgede dumanın yoğun olduğunu kaydetti.

Yoğun dumanın neden olduğu görüş mesafesinin düşük olması, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin uçmasına olanak vermiyor.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi’nin iddialarına göre Salı gününe kadar yağış beklenmiyor.

Pazar ve Pazartesi günü bölgede çok kuvvetli rüzgarların hakim olacağı tahmin ediliyor.

“AB’de kaydedilen en büyük orman yangını”

Avrupa Meclisi sözcüsü, Yunanistan’daki orman yangınının “AB’de kaydedilen en büyük orman yangını”Bloğun yangınla mücadele için hava kuvvetlerinin neredeyse yarısını seferber ettiğini söyledi.

Balazs Ujvari yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Dedeağaç kentinin kuzeyindeki yangınla mücadeleye yardım etmek için AB filosundan 11 uçak ve bir helikopterin yanı sıra 407 itfaiyecinin gönderildiğini söyledi.

81 bin hektar alan yandı

AB sivil savunma servisi, yangının 81 bin hektar alanı yaktığını ve yanan alanın New York’tan daha büyük olduğunu söyledi.

Bu orman yangını, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’nin bilgi kaydetmeye başladığı 2000 yılından bu yana AB’deki en büyük yangın olarak kaydedildi.

Yangınlarda 20 kişi hayatını kaybetti

Yangının başladığı 19 Ağustos’tan bu yana 18’i göçmen olmak üzere 20 kişi hayatını kaybetti.

AB’nin şu anda blok içindeki ve komşu bölgelerdeki yangınlarla mücadeleye yardımcı olmak için üye ülkeler tarafından sağlanan 24 su tahliye uçağı ve dört helikopterden oluşan 28 uçaklık bir filoya ihtiyaç duyduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu