Sağlık

ERIS VİRÜS varyantı nedir, belirtileri nelerdir? ERIS virüsü bir COVID-19 çeşidi midir?

Eris virüs belirtileri, omikrona benzeri belirtiler olurken burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtilerin ortasında ilk sırada yer alıyor. Peki, ERIS VİRÜS varyantı nedir, belirtileri nelerdir? ERIS virüsü bir COVID-19 çeşidi midir?

ERİŞ VİRÜSÜNÜN ÇEŞİTLERİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eris EG.5.1 lakaplı yeni bir covid varyantı Birleşik Krallık’ta hızla yayılıyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkedeki her yedi kovid vakasından birinin Eris varyantına atfedildiğini duyurdu. Bu yeni varyant, Birleşik Krallık’ta en yaygın ikinci tür haline geldi ve rahatsız edici bir şekilde Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da varlığını hissettiriyor. UKSHA internet sitesinde yer alan verilere göre Temmuz ayının ikinci haftasında İngiltere’deki TV programlarının yüzde 11,8’i EG.5.1 olarak sınıflandırıldı.

ERİS VİRÜSÜ, COVID-19’UN BİR VARYANTI MI?

“EG.5.1 ilk olarak 3 Temmuz 2023’te uluslararası düzeyde, özellikle Asya’da artan raporlar nedeniyle ufuk taramasının bir parçası olarak izlemede bir sinyal olarak ortaya çıktı. Daha sonra Birleşik Krallık verilerindeki artan genom sayısı ve uluslararası büyümeye devam etmesi nedeniyle 31 Temmuz’a yükseltildi. Temmuz 2023’te izlemedeki bir sinyalden varyant V-23JUL-01’e yükseltildi,” diyor UKHSA lideri Dr. Mary Ramsay, son raporda artan Covid-19 vakalarıyla ilgili endişelerini dile getirdi: “Hafif bir artış olmasına rağmen Çoğu yaş grubunda, özellikle yaşlılarda hastaneye yatış oranlarında, genel hastaneye yatış seviyeleri son derece düşük kalmaktadır. Durumu yakından izleniyor ve yoğun bakıma kaldırılanlara benzer bir vaka daha önce yaşanmadı.” ifadelerini kullandı.

ERIS VARIANT: NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE ÖNLENME

Vakalardaki son artışın temel nedeni artık doğrulanmamış olsa da sağlık uzmanları, kötü hava koşullarının ve azalan bağışıklığın büyük rol oynadığını açıkladı. MailOnline ile yaptığı bir röportajda, Warwick Üniversitesi’nden Profesör Lawrence Young, kötü havanın, ister sinema salonlarına gitmek ister halka açık etkinliklere katılmak olsun, kapalı alanlarda daha fazla aktivite yapılmasına yol açtığını belirtti. Bu da insanları virüse yakalanmaya daha yatkın hale getirdi.

Bu yeni varyanttan kaçınmanın en iyi yolu, uygun şekilde sterilize edilmek ve semptomlar ortaya çıkarsa sosyal mesafeyi korumaktır. Şimdiye kadar Eris’e özgü semptomlara dair herhangi bir bildirim bulunmamakla birlikte, bu suşun covid’e benzer yaygın grip benzeri semptomlarla ortaya çıkabileceği düşünülüyor.

KAPALI ALANLARDA ETKİLEŞİM VE AZALMIŞ BAĞIŞIKLIK ARTIŞINA NEDEN OLABİLİR

Uzmanlar, ülkede Kovid-19 vakalarındaki artışın, 21 Temmuz’da açılan Barbie ve Oppenheimer sinemalarının ardından milyonlarca kişinin sinemaya akın etmesiyle ilgili olabileceğini öne sürdü.

İnsanların kapalı ve iyi havalandırılmayan alanlara yakın mesafeden gelmesinin bulaşma oranlarını artırmış olabileceği öne sürülüyor.

Hastalığa karşı bağışıklığın azalması ve Kovid-19 aşılarına belli bir ara verilmesinin de vakaların artmasına neden olabileceği belirtiliyor.

hassaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu